Ordinul de deplasare (delegaţie) se întocmeşte pentru fiecare deplasare, de către persoana care urmează a efectua deplasarea, precum şi pentru justificarea avansurilor acordate în vederea procurării de valori materiale cu plata în numerar.
Ordinul de deplasare (delegaţie) se întocmeşte pentru fiecare deplasare, de către persoana care urmează a efectua deplasarea, precum şi pentru justificarea avansurilor acordate în vederea procurării de valori materiale cu plata în numerar. În cazul în care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decât avansul primit, pentru diferenţa de primit de către titularul de avans se întocmeşte Dispoziţie de plată către casierie (cod 14-4-4).
Model Ordin De Deplasare Pdf 14
Download Zip: https://tricunscholer.blogspot.com/?file=2vJMK7
Punctul 39 prevede că documentele prevăzute în Anexa nr. 4 la ordin se păstrează pe o perioadă de 5 ani în condiţiile în care necesităţile proprii ale entităţii nu impun păstrarea acestora pe o perioadă de timp mai mare.
Art. 6. - (1) In vederea autorizarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia sa depuna la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea o cerere, completata in doua exemplare semnate in original de catre angajator, conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
(2) In cadrul fiecarui inspectorat teritorial de munca, respectiv al municipiului Bucuresti, prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, se constituie o comisie de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, denumita in continuare Comisia de abilitare si avizare.
Art. 81. - (1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
Art. 117. - (1) In cazul accidentelor de circulatie pe drumurile publice in care sunt implicate persoane aflate in indeplinirea indatoririlor de serviciu, serviciile politiei rutiere vor transmite comisiei numite de angajator, inspectoratului teritorial de munca pe teritoriul caruia a avut loc evenimentul sau Inspectiei Muncii, la cererea acestora, in termen de 5 zile lucratoare de la solicitare, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fata locului si orice alte documente existente necesare cercetarii, cum ar fi: copii de pe declaratii, foaia de parcurs, ordin de deplasare, schite.
Art. 187. - Pentru avizarea documentatiilor, elaboratorul va transmite Comisiei de abilitare si avizare, prin posta, o cerere intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 24, insotita de un dosar care cuprinde:
Dispoziția de plată / încasare NU este un formular cu regim special. Prin urmare, poate fi întocmit pe hartie folosindu-se formulare tipizate, creat în format electronic (excel, word, pdf) sau prin intermediul aplicațiilor online.Condiția este să se respecte conținutul de informații impus de lege, precum şi normele de întocmire şi utilizare a acestora (Anexa nr. 3 / 05 Nov.2015 privind modelele documentelor financiar-contabile, conținută de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.634 / 5 Nov. 2015).
MențiunePentru formularul creat pe calculator, nu este neapărat necesară imprimarea față-verso, cu condiția ca acel model de dispoziție de plată/încasare să includă toate informațiile obligatorii.
1. Serveste ca:- dispozitie catre conducatorii auto sa efectueze transporturi in strainatate cu autovehiculele unitatii;- document de stabilire a avansului in valuta, pentru deplasarile conducatorilor auto care urmeaza sa efectueze transporturi in strainatate, pe baza caruia acestia ridica avansul de la casierie;- document pentru justificarea valutei ridicate de la casierie, precum si a valutei aduse la inapoiere in tara;- document justificativ de inregistrare in registrul de casa (in valuta) si in contabilitate.2. Se intocmeste la unitatile care efectueaza transporturi in strainatate, in doua exemplare, pentru fiecare deplasare, de catre sectorul de exploatare si se semneaza de seful sectorului pentru confirmarea realitatii datelor si exactitatii calculelor din ordinul de deplasare.3. Circula:- la conducatorul unitatii, pentru semnare (ambele exemplare);- la persoana autorizata sa exercite controlul financiar preventiv, pentru viza (ambele exemplare);- la conducatorii auto care urmeaza sa efectueze deplasarea, pentru semnare, pe ambele exemplare, de primire a avansurilor in valuta, retinand exemplarul 1, care urmeaza sa fie atasat la Decontul de cheltuieli valutare (transporturi internationale) (cod 14-5-5/a);- la casierul unitatii care semneaza pentru plata sumei in valuta (ambele exemplare) si efectueaza inregistrarea sumelor platite in registrul de casa (in valuta).4. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.5. Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:- denumirea unitatii;- denumirea si numarul formularului;- numele, prenumele si functia titularului de avans; destinatia; marca si numarul autovehiculului; scopul deplasarii; locul de incarcare; locul de descarcare;- detalierea elementelor de avans in lei si in valuta;- numarul si data chitantei pentru restituirea diferentei; diferenta de primit/restituit;- semnaturi: conducatorul unitatii, seful de compartiment, controlul financiar preventiv, titularul de avans. 2ff7e9595c
Comments